Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка Булфото, архивСпоразумението ОПЕК + за спасяване на петролния

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка Булфото, архивСпоразумението ОПЕК + за спасяване на петролния
Коментари Харесай

Петролният пазар отново е заплашен от капана на Ковид

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Булфото, списък

Споразумението ОПЕК + за избавяне на петролния пазар от невиждана в историята рецесия, която смъкна цената на барел до немислимите минус 37 $ предходната пролет, се трансформира в капан, от който е невероятно да се излезе.
След като понижи производството с не рекордни 10 милиона барела дневно, картелът от 23 страни експортьорки на „ черно злато “ постепенно обръща „ крановете “, увеличавайки доставките за възстановяващия се пазар, написа finanz.ru.
До началото на септември 10 страни от ОПЕК и същия брой страни отвън ОПЕК изпомпваха общо 38,5 милиона барела дневно - с 5 милиона по -малко в сравнение с преди рецесията. От септември до декември те възнамеряват да прибавят още 1,6 милиона барела дневно - 400 хиляди всеки месец.

Но вероятността за по-нататъшно възобновяване на производството с достъп до размери преди рецесията се губи в мъглата, защото светът е обзет от нови талази от пандемията, а високите цени разрешават на страните, които не са подписали договорката, да усилят производството.
До края на 2021 година международното търсене на нефт ще нарасне с 6 милиона барела дневно, което, поради настоящия проект за произвеждане на ОПЕК +, ще остави пазара в недостиг: потреблението ще надвиши доставките с 0,9 милиона барела дневно.
Но към този момент следващата година салдото още веднъж ще се утежни внезапно, следва от изчисленията на техническия комитет на ОПЕК + за срещата на министрите на 1 септември.

Пазарът ще падне от недостиг в остатък от предложение в размер на 2,5 милиона барела дневно, се показва в документа на организацията, представен от ТАСС. Въпреки че търсенето на нефт ще продължи да пораства - с 3,28 милиона барела дневно през идната година - това ще бъде съвсем изцяло задоволено от страните отвън ОПЕК: с цени над 70 $ за барел те ще могат да усилят доставките с 2,94 милиона барела на барел ден.
Повече от една четвърт от този размер ще бъде обезпечен от Съединени американски щати, където растежът на производството ще се форсира 6 пъти - от 120 хиляди барела тази година на 780 хиляди следващата година.
В резултат на това светът още веднъж ще стартира да натрупва " непотребен " нефт: повече от 300 милиона барела ще се утаят в складови бази, чиито ресурси още веднъж ще надвишават междинното 5-годишно равнище (с 264 милиона барела).

С други думи, може още веднъж да няма място на пазара за нов нефт от ОПЕК +, което ще сложи пред картела остаряла алтернатива: битка за пазарен дял или поддържане на цените.
Докато западните страни афишират проекти за унищожаване на изкопаемите горива и колите с бензин, за които се създава всеки втори барел на планетата, близкоизточните шейхове, седнали на милиарди тонове нефт, скрити под пясъците на пустинята, стартират да се изнервят и съмнява се в правилността на определената тактика.

Юлската среща на ОПЕК + съвсем завърши с краха на съглашението, откакто Обединените арабски емирства желаеха правото да усилват производството на една ръка, с цел да монетизират запасите, които може да не са нужни на никого в бъдеще 10-20 години. След ОАЕ Ирак искаше да изпомпва повече нефт, за който износът на първични материали остава на практика единственият източник на доходи за националния бюджет.

И макар че беше минал месец, с цел да се реализира съглашение с близкоизточните петрокрации, обстановката на пазара дава обещание опасността от нови битки. Поради разпространяването на нов делта вариант на ковид, търсенето на нефт може да намалее с 1 милион барела дневно през идващите два месеца, а ОПЕК + ще бъде принудена да компенсира този неуспех, пишат анализатори от ITI Capital.
Възможно е ОПЕК + да се наложи да забави растежа на производството или даже да го замрази за няколко месеца, е склонен Роналд Смит, старши анализатор на петрол и газ в BCS Global Markets.
Той обаче акцентира, че такова решение не би трябвало да се взема в този момент. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР